Beszéd gyakorlása egyedül

Beszéd gyakorlása egyedül? Lehetséges!

Mindannyian azért tanulunk idegen nyelvet, hogy aztán megszólalhassunk, megértethessük magunkat és beszélgethessünk másokkal németül, angolul, vagy bármilyen más hőn áhított nyelven. A beszéd viszont a nyelvtanulás egyik nagy mumusa, hiszen ott nincs időnk sokat gondolkodni, azonnal kell reagálnunk, ráadásul mindezt viszonylag helyesen, hogy meg is értsenek minket. Így hát sokan izgulnak, frusztráltak, ha meg kell szólalni. De én azt mondom, hogy ezzel a reakcióval nincs is semmi gond. Szerintem teljesen természetes dolog, hiszen néha még a saját anyanyelvünkön is félünk megszólalni, nemhogy egy tanult nyelven.

önálló beszéd

Beszélni, beszélni és beszélni. Ez az a tanács vagy inkább megoldás a problémára, amelyet mindannyian ismerünk. Hiszen a beszédet csak beszéddel lehet gyakorolni. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha nincs kivel beszélni? Tanárhoz rendszerint heti egyszer járunk, és bár vannak intenzív nyelvtanfolyamok, ott nincs idő arra [szerintem], hogy mindenki elegendő mennyiségben gyakorolhassa a beszédet. Vannak persze nyelvi klubok és az internet világa is már megannyi lehetőséget nyújt. De mi van akkor, hogyha a mélyvíz nem segítség, és egyszerűen képtelenek vagyunk beszélni mások előtt?

Nos, a következő folyamatot erre problémára találtam ki. Nincs szükséged másra, csak egy szimpatikus szövegre, amely a te nyelvi szinteden íródott németül. Mondanom se kell, hogy a Minden Nap Németül magazin kiváló forrásanyagot nyújt ehhez. Javaslom, hogy kezdő vagy legfeljebb középhaladó szövegekkel próbálkozz.

Most pedig nézzük is a lépéseket!

 


1. Megismerkedés a szöveggel

Olvasd el és értsd meg a szöveget. Ha a Minden Nap Németül magazin szövegéről van szó, a szószedet segítségével ez a feladat könnyen teljesíthető.

 

2. Hallásértés gyakorlása

Ha van hanganyag, akkor hallgasd meg a szöveget. Elsőként mindig úgy csináld, hogy hallgatás közben követed a szemeddel is a szöveget. Amikor már (majdnem) minden szót kihallasz, hagyd el a szöveget, csukd be a szemed, és csak hallgasd. Közben engedd szabadjára a képzeletedet, és hagyd, hogy a szöveg életre kelljen a fejedben.

 

3. Blattolás magyarra

Amikor már rongyosra hallgattad a szöveget és oda-vissza el tudnád mesélni a tartalmát, hát meséld is el! De ezt úgy csináld, mintha Te magad tolmács lennél. Vedd elő a szöveget és miközben olvasod magadban a mondatokat, azonnal fordítsd le őket hangosan magyarra. Ezt a folyamatot hívjuk blattolásnak. A tolmácsképzés egyik meghatározó eleme egyébként ez a gyakorlat. Nem véletlenül! Ezt addig gyakorold, amíg a blattolás sebessége (majdnem) megközelíti a (lassú) olvasás sebességét.

 

4. Blattolás németre

Most pedig írd le a szöveg magyar fordítását. Törekedj arra, hogy a fogalmazásod magyaros legyen. Használj a te szájízednek megfelelő szavakat! Engedd el tehát a német nyelv szerkezetét, és ne szó szerint fordíts, hanem a mondatok üzenetét meséld el magyarul. Ha készen vagy a fordítással, fordítsuk meg az irányt! A saját magyar fordításodat blattold most vissza németre! Ha szeretnéd magadat ellenőrizni, vedd föl a blattolásodat, és vesd össze az eredeti szöveggel. A gyakorlottabbaknak a mondatszórendi eltérések, szinonimák használata természetesen megengedett.

 

Végezd el ezt a gyakorlatot havi szinten 3–4 szöveggel és garantáltan nagy léptékben fog fejlődni a beszéded!

Ha pedig ezt a gyakorlatot kontrollált körülmények között, tanári asszisztenciával szeretnéd végezni, ajánlom neked a Káosztalanító online oktatóprogramot, amelynek középpontjában az áll, hogy bárki, akár a teljesen kezdők is, a szükséges nyelvtani ismeretek elsajátítása után több tucatnyi német szöveget dolgozzanak fel a fent leírt módon. Ehhez pedig ki sem kell mozdulnod, az otthon kényelmében végezheted el a leckéket, amikor csak kedved van hozzá!

További információ a tanfolyamról:

https://mindennapnemetul.hu/oktatoprogram.html

 

Ha pedig rögtön kis próbálnád az ingyenes leckéket, látogass el ide:

https://kaosztalanul-mindennapnemetul.azurewebsites.net