Nyelvtanulás németül hatékonyan

A nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az olvasás

Lehet már rögtön az elején félelmet és frusztrációt keltek Benned a nyelvtanulással kapcsolatban, de ha őszinték akarunk lenni, akkor mindketten tudjuk: A nyelvtanulás komplex és hosszadalmas folyamat. Mindig elmondom saját tanítványaimnak is, hogy egy nyelvet megtanulni nem olyan, mint megtanulni biciklizni. Egy idegen nyelv elsajátítása azt jelenti, hogy a mindennapunk részévé tesszük az adott nyelvet. Úgyis mondhatnám, hogy a nyelvtanulás egyik legfontosabb hozzávalója a megfelelő mennyiségű és minőségű input. Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljes nyelvtanulási folyamatnak unalmasnak kell lennie, és minden egyes napnak magolásból vagy nyelvtani feladatok megoldásából kellene állnia.

Az olvasás a nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja

De ha nem ezt, akkor mit csinálj?

OLVASS!

 

Az olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy nyelvi inputokat generálj magadnak, mert szinte bárhol és bármikor lehet olvasni! Most három pontban összeszedtem Neked néhány érvet, amelyekkel remélem meg tudlak győzni arról, hogy heti pár alkalmas olvasással borzasztóan sokat tehetsz a nyelvtudásod fejlesztéséért.

1. Az olvasással fejlesztheted a szókincsedet

Az olvasással nagyszerűen fejlesztheted a szókincsedet. Miközben olvasol, egy-egy kifejezéssel lehet nemcsak egyszer, hanem akár négyszer-ötször is találkozol. A szókincsfejlesztés pedig pontosan erre épül. Sajnos egy új kifejezés nem fog beépülni a memóriánkba egyetlen „találkozás” alkalmával. De ezzel sok újat azért nem mondok, mert mindannyian megtapasztaltuk az iskolában, hogy az előző este bemagolt szavakra egy hét távlatából már alig vagyunk képesek emlékezni. Az, hogy milyen gyakran kell egy új kifejezéssel találkozni ahhoz, hogy beépüljön a hosszú távú memóriánkba, sajnos sok tényezőtől függ, de egy biztos: nagyon sokszor! Olvasással ez azonban könnyebben és izgalmasabban teljesíthető. De, hogy ne csak tényszerű állításokkal próbáljalak meggyőzni, íme egy gyakorlati példa: 2010-ben végeztek egy tanulmányt, amelyben japán tanulók vettek részt. Azok a tanulók, akik átlagban 1.800.000 angol szót olvastak, ugyanolyan eredményt értek el a teszten, mint azok a tanulók, akik már pár éve tanulták a nyelvet és mellette 10 hónapot angol nyelvterületen töltöttek el. (lásd Nishizawa, H., Yoshioka, T., & Fukada, M. (2010). The impact of a 4-year extensive reading program. In A. M. Stoke (Ed.), JALT2009 Conference Proceedings, 635.oldal) Oké, beismerem, hogy az említett szám nem kevés [sőt inkább azt mondanám, hogy nagyon sok], de egyrészről az angol nyelvben jellemzően sok rövid szó van, másrészről 10 hónap alatt azért elég magas nyelvi szintre juthattak el ezek a diákok angol nyelvi környezetben. A legtöbbünk – gondolom – megelégedne egy középfokú nyelvtudással is.

Ha a Minden Nap Németül magazinban közzétett cikkeket olvasod el, azzal [hasraütéssel] nagyjából havi 12–15 ezer szót olvashatsz el havonta német nyelven. Ez persze az 1.800.000 szóhoz viszonyítva elég kevés, és mindez azt jelentené, hogy kb. 11 évig kellene folyamatosan olvasnod a magazint, hogy elérd a hőn áhított számot, de természetesen nem állítom azt, hogy pusztán a magazin olvasására kellene építeni a nyelvtanulási stratégiádat. Viszont az említett tanulmányban az is szerepel, hogy azok, akik legalább 300.000 szót elolvastak, jelentősen jobban teljesítettek a teszten (lásd 638. oldal).

 

 

2. Olvasás közben az új szavakat kontextusba helyezve tanulod meg

Ha pusztán új szavak megtanulása a célunk, akkor azért azt is be kell vallanom, hogy a sima szótanulás mennyiségi szempontból némileg eredményesebb. Ezt egy tanulmányban is bebizonyították: Ha szókártyákkal tanulunk szavakat, az 16x gyorsabb folyamat, mintha olvasással szeretnénk őket megtanulni (lásd Rob Waring in The inescapable case for extensive reading.) Na bumm.

“Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.” (Lomb Kató)

Én mégis azt mondom, hogy olvasni igenis érdemes! Legfőképpen azért, mert olvasás közben az új szavakat kontextusba helyezve tanulod meg. Például, nem elég tudni azt, hogy mit jelent a Kumpel [magyarul: barát]. Tudni kell azt is, hogy milyen szituációban lehet ezt a szót használni. Például egy tanár és diák között fennállhat barátság, mégis úgy gondolom, hogy egymást nem illetnék a Kumpel megnevezéssel. Másik fontos szempont az, hogy egy szónak több jelentése lehet, amelyek használata szintén az adott szituációtól függ. Emiatt nem elegendő sokszor az, ha egy adott szót kikeressünk a szótárban, és megnézzük a jelentéseit. A jelentések között néha ugyan csak nüansznyi a különbség, de mégiscsak van különbség. Továbbá az a helyzet is előállhat, hogy az általunk kiválasztott szót egy másik szóval együtt már kevésbé használnak. Ha rosszul válogatjuk össze a szavakat, az üzenetünk idegenül hangozhat. Olvasás során ezeket a finom, de annál fontosabb szempontokat viszont észrevétlenül magunkba szívjuk. Megtanulhatjuk, hogy egy kifejezést milyen kontextus(ok)ban használunk, és annak alkalmazása mely kísérő szavakkal együtt lesz igazán szép [igazán anyanyelvi].

A Minden Nap Németül magazinban megjelent cikkekhez mindenre kiterjedő szószedet is társul, amelyben az egymással összefüggő szavakra fektettük a hangsúlyt.  Ezen felül mindig csak azt a jelentést találhatod meg a szószedetben, amelyet az adott szó abban a nyelvi környezetben felvesz. Nemcsak, hogy megspóroltuk Neked a szótárazást, de még értelmeztük is a jelentést!

 

3. Olvasással az igazán fontos dolgokra helyezheted a hangsúlyt

Ha szövegeket olvasol, akkor az élő nyelvvel foglalkozol. Azokat a szavakat és szófordulatokat sajátítod el, amelyeket egy anyanyelvi beszélő még a mai nap is használ. Szótárakban bizony jócskán akadnak olyan kifejezések, amelyek használata ma már elavult lenne. Ezen felül pedig szinte csak azokkal a hétköznapi szavakkal találkozol, amelyek a mindennapi élethez szükségesek! Az olvasás tehát folyamatosan a helyes nyelvi struktúrákkal eteti az agyad. De ha már itt tartunk… nemcsak szavakkal és nyelvi struktúrákkal leszel gazdagabb, ha olvasol. A leírt szavak az agyadban képekké és élményekké formálódnak át. Mindez pedig olyan sok ingert generál, hogy egyből a hosszú távú memóriádat gazdagítod.

A Minden Nap Németül magazinban megjelent cikkeket legtöbbször saját tapasztalataink és élményeink ihletik, így azok a hétköznapi élet szókincsét tükrözik vissza. Anyanyelvi cikkíróinknak és anyanyelvi lektorunknak köszönhetően pedig mindig az élő nyelv köszön vissza a leírt szavak között.

 

 

Egy szó mint száz, az olvasás nagyszerű módja a nyelvtudás fejlesztésének, mert vele bővítheted a szókincsedet, a szavakat kontextusba helyezve tanulhatod meg és közben felfedezheted, hogy mely szavakkal együtt szép a használatuk, és ráadásképpen a hosszú távú memóriádat gazdagíthatod. Ja, és lehet, hogy még élvezni is fogod!

 

Balogh Beáta

a Minden Nap Németül alapítója